Ballentent Café

Parkkade 1, 3016GN Rotterdam, Nederland Vraag routebeschrijving naar deze locatie op
Parkkade 1
3016GN Rotterdam
Nederland
+31 104360462nu open
Maaszicht<br/>Het etablissement heette voor de komst van Marius Maaszicht. Dat café is ontstaan in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het pand waarin het café is gehuisvest, was eerst een douanedepot. Vlak na de oorlog heeft ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen er nog in gezeten. Het verhaal gaat dat rijexamenkandidaten toen een paar rondjes over de kade moesten rijden en als ze dat zonder haperingen deden, kregen ze direct hun rijbewijs. <br/><br/>Café Maaszicht en later De Ballentent - de naam is ontstaan omdat de klanten op z'n Rotterdams zeiden 'laten we wat gaan drinken in díe ballentent' - zijn altijd al bezocht door veel mensen die in de haven werkten. Vooral van cargadoorskantoren, rederijen, agenturen, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en van de douane. Op zondagmiddag is het vaak ook een aanloopplaats voor andere horecabazen en oude havenglorie, die na een traditionele wandeling over de Parkkade graag even bij 'Marius van de Ballentent' binnenwippen. <br/><br/>Een bekend verhaal over Marius is dat hij altijd aanwezig is, staand aan de punt van de bar, waar hij toezicht houdt of de clientèle op de juiste manier door zijn personeel - altijd in keurig wit overhemd met stropdas of strik en zwarte pantalon - wordt bediend. Marius is eveneeens beroemd onder het havenvolk over het feit dat hij even hard zelf met het vingertje rondgaat als velen van zijn havenklanten. Om zich enigszins te matigen drinkt hij altijd colaatjes pils. Zelf bevestigt hij dat hij daardoor wel aan een gemiddelde van minstens dertig glaasjes per dag komt. Hoe later op de dag, hoe mooier ook zijn verhalen worden. De Ballentent is opgesierd met prachtige foto's, schilderijen en attributen van de Holland-Amerika Lijn, die vroeger aan de overkant van de Nieuwe Maas domicilie had.<br/><br/>Net zoals een kapitein eigenlijk nooit de brug van het schip mag verlaten, is Marius niet weg te slaan uit zijn havenkroeg. Toen hij met z'n vrouw een keer op Texel een vakantie in een prachtig hotel had geboekt, heeft Marius na aankomst bij het zien van het oude, bruine interieur van het hotel direct het besluit genomen de eerste de beste veerboot naar Den Helder terug te nemen. En dat dan onder het motto: ,,Miep, meid. Zoiets heb ik in Rotterdam aan de Parkkade nog véél mooier. Kunnen we toch beter daar naar toe gaan?''<br/><br/>Sinds september 2003 is de zaak overgenomen door René Keehnen en Peter de Leeuw.<br/><br/>
Een persoonlijk bericht van Ballentent Café

7 recensies voor Ballentent Café

 • ThomasdeVries
  • 100
  • 6
  • 28. Jun 2012

  Het leuke aan de Ballentent is de grote bek van het personeel. We zaten pas net en ik mocht geen groot biertje bestellen, neem eerst maar een kleintje zei hij. Ik moest er wel een beetje om lachen, want ik hou er wel van als mensen op die manier eerlijk tegen je zijn.
  Vervolgens kwamen we er achter dat er allemaal muizen liepen en dat we maar beter onze tassen niet op de grond konden zetten.

  Na het eten, wat heel erg goed was, mochten we van de desbetreffende meneer geen koffie of bier meer bestellen. Hij vond het niet nodig om het café langer open te houden voor een paar studentjes.

  Desalniettemin vond ik juist het directe van de echte Rotterdamer een pluspunt en het eten was gewoon goed.

 • MaxvanBoxel
  • 100
  • 7
  • 28. Jun 2012

  De Ballentent staat bekend om haar schijnbaar fantastische gehaktballen. Hier kwam ik pas achter na het lezen van de andere recensies en ineens viel het kwartje: daarom heet het de ballentent. Misschien ook wel een beetje om de service, de uitbater wilde ons maar al te graag weg hebben op het einde van de avond. We mochten niet eens meer koffie bestellen! Jammer, want het eten is wel ontzettend goed. Iets simpels als een biefstukje werd mooi aangevuld met veel champignons en andere verse groenten, zelfgemaakte pepersaus, een salade en gebakken aardappeltjes. Zo'n grote portie heb ik zelden gehad in een restaurant en het smaakte erg goed!

 • E. Rotterdam
  • 249
  • 11
  • 10. Jun 2012

  Hier kwam ik per toeval terecht, blij dat ik eindelijk een plaatsje gevonden had om te eten. Het bezoek was wel een beetje bizar. Ik kwam er helaas achteraf pas achter dat dit de ballentent was, dus geen gehaktbal, maar een schnitzel en die smaakte prima. Het personeel dat hier rondloopt is typisch Rotterdams en heeft een heerlijke no-nonsense instelling. Toen de ober zei dat ik moest oppassen voor mijn tas omdat er wel eens een muis in kon kruipen dacht ik dat hij een grapje maakte...Tot er enkele minuten later inderdaad een muis voorbij schoot. Deze ging ook niet meer weg en bleef een beetje ronddwalen bij onze tafel. De bijdehante ober keek hier echter niet van op en was ook niet van plan er iets aan te doen; dan is het maar goed dat je niet kan zien hoe het er in de keuken aan toe gaat en het eten gewoon lekker was. Toen we nog een afsluitend drankje wilde doen beantwoorde de beste man ik kwestie dat het wel weer tijd was voor ons om te gaan en dat we niet nog een drankje kregen. Ook een manier om je gasten te behandelen!

 • Rotterdam R.
  • 186
  • 6
  • 21. Mei 2012

  De ballentent aan de Parkkade is een uiterst Rotterdams eetcafé aan de Parkkade en is gevestigd in een houten huisje waarin ooit
  de douane zat. Dit is een vanouds een havencafé dat veelvuldig bezocht werd door matrozen en onze eigen marinejongens.
  Diezelfde marinejongens schijnen, omdat de ballentent veel te vroeg dicht ging naar hun mening, de ballentent eens een stukje
  opgeschoven te hebben met behulp van een lange lijn en een waarachtig marineschip. Misschien niet grappig indertijd,
  maar wat een anekdote. De ballentent is beroemd om hun gehaktballen, waarmee ze al meerdere malen prijzen hebben
  gewonnen. In 1997 wonnen ze de Slauerhoff Trofee voor beste havenkroeg, die ze eigenlijk ieder jaar wel zouden kunnen krijgen.

 • CLK
  • 213
  • 16
  • Rotterdam
  • 30. Apr 2012

  Leg neer die bal! Hier moet je een keer heen, gewoon omdat het zo typisch Rotterdams is. Deze tent hoort bij de stad. Ik eet zo goed als geen vlees ik koop het al jaren niet meer in de supermarkt. Alleen wanneer ik bij mijn oma ben maak ik een uitzondering voor een gehaktbal met jus. Maar goed toen zaten we ineens in de Ballentent na een wandeling in het Euromast park.. en daar heb ik een uitzondering gemaakt. Ik moest het gewoon een keer proberen en de bal was heerlijk misschien wel beter dan de gehaktbal van oma.(sorry oma!) Mocht je niet aan de bal willen dan staan er ook pannenkoeken op de kaart en wat broodjes. Het publiek is een mooie mix van echte Rotterdammers, oud havenarbeiders, ondernemers met opgedirkte vriendin en een dikke bak voor de deur. Aanrader!

 • KIRSTEN
  • 344
  • 21
  • 14. Sep 2011

  De Ballentent is voor mij jeugdsentiment. Ik kwam hier al als klein kind met mijn opa en oma. De Ballentent is voor mij zwaaiende lampen door de zaak, Hollandse hits, beer, borreltjes en veel rook. Nou kan ik mij voorstellen dat niet iedereen hier laaiend enthousiast van wordt, maar ik wel. De laatste paar keren dat ik hier ben geweest heb ik op het terras gezeten in de zon genietend van een fles wijn en goed eten. De prijzen zijn hier net zoals het eten goed.
  De Ballentent is een belevenis, je komt er bejaarden vrouwen tegen die er uit zien alsof ze uit de show van Lee Towers komen.

 • Alicia B.
  • 119
  • 13
  • 27. Aug 2011

  Dit cafe maakt volledig waar wat de naam doet geloven. Hier zit het vol met Rotterdamse ballen. Eigenlijk heet de ballentent, de ballentent, omdat het bekend staat om zijn gehaktballen. Dit zouden de beste gehaktballen van heel Nederland zijn en daar zijn ze flink trots op. Een echt familiebedrijfje, dat eruit ziet als een groot uitgevallen caravan met een zeil erover, wat uitgelopen is dat een toevluchtsoord van werkende ballen, die in het gebied van de veerhaven werken. Een heel aparte belevenis om hier te gaan zitten en een gehaktbal te eten, die ik persoonlijk niet echt lekker vind, maar ze zullen vast niet voor niets beroemd zijn voor een gehaktballen, dus misschien hadden de ballen die ene keer een slechte dag of was ik zelf niet helemaal in orde.